26 Ιαν 2021

Soy Candles



Καλησπέρα σας, μια ξεχασμένη-μη ολοκληρωμένη ανάρτηση από το 2015 είναι η αιτία που είμαι ξανά κοντά σας. Μου έλειψε πολύ η παρέα σας! 
Αν και τα Χριστούγεννα πέρασαν, ίσως η ιδέα αυτή σας είναι χρήσιμη και για τον Άγιο Βαλεντίνο.

Τα Χριστούγεννα του 2013 και 2014 ένα από τα δώρα μου ήταν και τα κεριά σόγιας σε κούπα (σαν σοκολάτα βιενουά) η όψη τους ρεαλιστικότατη και το άρωμά τους (σοκολάτας) σε προδιέθετε να τα πιεις!!! Το σημαντικότερο είναι πανεύκολα στην παρασκευή τους !!!

Ήθελα να ξαναφτιάξω τα Χριστούγεννα του 2020 αλλά λόγω Covid-19 ήταν τα πάντα κλειστά και με το χαμό που επικρατούσε τότε στα κούριερ είπα να μην το τολμήσω.

Πάμε όμως να τα πάρουμε με την σειρά...

Τι είναι ακριβώς τα κεριά σόγιας;;

Κεριά σόγιας είναι φυτικά κεριά φιλικά προς το περιβάλλον κατασκευασμένα από κερί σόγιας, η οποία είναι μια επεξεργασμένη μορφή του σογιέλαιου. Είναι σε μορφή νιφάδας και είναι εύκολη στη χρήση λόγω χαμηλής τήξεως.

Τα βασικά εργαλεία που χρειάστηκα:
  • φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν-μαρί.
  • πυρίμαχο δοχείο ή ότι άλλο διαθέτετε με προσοχή!!! Γιατί καίει!!! 
  • κουτάλι ή γλωσσοπίεστρο ή ότι έχετε για να ανακατεύετε το μείγμα & αυγοδάρτη για την σαντιγί 
  • μαλακές νιφάδες σόγιας 
  • χρώματα "μάζας" καφέ, μαύρο, κίτρινο και κόκκινο & άρωμα σοκολάτας για κερί σόγιας
  • φυτίλι βαμβακερό και βάση φυτιλιού ή έτοιμο φυτίλι κερωμένο 
  • άρωμα σοκολάτας για κερί σόγιας
  • καλούπια σιλικόνης  
  • κούπες 
  • 2-3 πλαστικά καλαμάκια 
  • χαρτοταινία & κόλλα για να σταθεροποιήσετε το φυτίλι
Tip 1o  Για να υπολογίσεις την ποσότητα των νιφάδων σόγιας, απλά θα γεμίσεις την κούπα και υπολογίσεις την διπλάσια ποσότητα για κάθε κούπα (ίσως και λίγο παραπάνω).

Tip 2o  Για να στερεώσεις τα φυτίλια στο πυθμένα της κούπας μπορείς με λίγη κόλλα σιλικόνης ή λίγο μείγμα από το κερί (αν έχεις υπομονή!) αφού στεγνώσει η κόλλα σταθεροποιείς και την άκρη του φυτιλιού με την χαρτοταινία.

Tip 3o Για να λιώσεις το κερί σόγιας στο φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να βάζεις λίγη θερμοκρασία την φορά για να μην "κόψει" το κερί ώστε όταν στεγνώσει να μην υπάρχουν λευκά υπολείμματα. 
Θα πρέπει να υπολογίσεις στο χρόνο λιωσίματος που χρειάζεται και το χρώμα που θα βάλεις αν και το μείγμα θα είναι ζεστό μπορεί να μην λιώσουν τελείως. Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση που το κερί θα μπει σε κούπα και να κάνεις λάθος δεν σε νοιάζει, εύκολα διορθώνεται με την "σαντιγί" που θα μπει από πάνω. 😎
Αφού λιώσει ρίξε το άρωμα (τόσο όσο μην το παρακάνεις) και ανακάτεψε καλά.

Tip 4o  Αν  φτιάξεις τα "μπισκότα" και το "καλαμάκι" για να τα διακοσμήσεις θα πρέπει η "σαντιγί" να είναι ζεστή για να ενσωματωθούν όταν κρυώσει. Προσοχή στην πίεση που θα ασκήσεις για να μην σπάσουν τα διακοσμητικά.

Tip 5o  Για την σαντιγί δεν χρειάζεται να λιώσεις τις νιφάδες σόγιας τελείως. Απλά ανακάτεψε το μέχρι ή υφή να μοιάζει με σαντιγί.

Tip 6o  Αν σου περισσέψει λίγο μείγμα κεριού από την "σοκολάτα" κράτα το, για να φτιάξεις το γλασάρισμα προσθέτοντας λίγες νιφάδες σόγιας ακόμη για να πετύχεις το επιθυμητό χρώμα (σοκολάτας ή καραμέλας).

Tip 7o Το σημαντικότερο όλων, τα υπολείμματα κεριού καθαρίζονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων!

Πως φτιάχνω την σοκολάτα, το καλαμάκι & την σαντιγύ

ένα υπέροχο βίντεο από την lisapullano


Πως φτιάχνω τα μπισκότα

Με τον ίδιο τρόπο που έφτιαξες και την "σοκολάτα" και περιχύνεις το μείγμα σε καλούπι σιλικόνης. Αφού στεγνώσει καλά αφαιρούνται πανεύκολα! 

Άλλα βίντεο για να εμπνευστείς
                                                         
                                                        Aπό την Michele Baratta

                                                               Aπό την MissVickybee

Τα υλικά τα προμηθεύτηκα από το candle making - Orestis Craft Center που είναι κοντά στην περιοχή μου

3 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το σχόλιο σου :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δράση Ελληνίδων Bloggers

Κουμπαράδων συνέχεια !

ΡΟΛΟΓΙΑ!!!